Da li je ovo najjeftiniji restoran u Beogradu? Tri obroka koštaju manje od 300 dinara, a ima menija i za vegane
Studentska menza, Foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

ne može jeftinije

Da li je ovo najjeftiniji restoran u Beogradu? Tri obroka koštaju manje od 300 dinara, a ima menija i za vegane

Studentima je svakog dana u toku nedelje na raspolaganju meni sa najmanje 5 jela za svaki obrok

Objavljeno:

Početak nove akademske godine vratio je studente u domove, a menze su ponovo postale omiljeno mesto za okupljanje. Pred početak predavanja stariji studenti, kao i brucoši, polako su počeli da pune redove čekajući da dobiju ukusan, domaći obrok po pristupačnim cenama. Ekipa Blica posetila je menzu u studentskom domu "Karaburma" i uverila se šta studenti misle o kvalitetu hrane, ali i koje je to njihovo omiljeno jelo u menzi.

Čuvena "šećerna bomba", bečka šnicla sa pomfritom, kao i pohovani kačkavalj, neka su od najpopularnijih jela sa menija kod studenata, a kako je Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra u Beogradu, otkrio za Blic, meni za one koji pribegavaju veganskoj ishrani se proširio.

Studentska menza
Studentska menzafoto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

- Novine koje smo uveli u poslednje vreme, a zahvaljujući anketama i stalnim kontaktom sa studentima, jesu nova jela kao što su proso, sočivo, integralni pirinač sa bundevom, različite vrste savijača sa povrćem, pečurkama, tikvicama, sve ono što bi mogli da uklopimo u jednu zdravu, posnu i vegansku ishranu - priča Janković.

Kako pomoćnik direktora za ishranu navodi, poslednjih godina interesovanje studenata za vegansku ishranu je sve veće i veće.

- Znate i da je post zaživeo među studentima, i onda redovno imamo ponedeljkom, sredom i petkom posnu ishranu u svim objektima. Za vreme velikih postova, ponedeljkom, sredom i petkom imamo čak i jela na vodi i usaglašavamo se sa kalendarom, odnosno sa pravilima za taj post - naglašava sagovornik Blica dodajući da još uvek nisu uspeli da kompletno sve izbalansiraju, ali da su na pravom putu.

Veganska hrana pretekla tradicionalnu

Sagovornik posebno ističe da se u studentskim restoranima svakodnevno priprema veganska hrana i da je ona dostupna svima, ali da nekada, zbog okolnosti, ne dođe do onih za koje je namenjena.

- Sve zavisi od toga da li kolege žele da jedu to tog dana, da li su prisutni, tako da ne dođe do baš svakog kolege, ali se u principu svakog dana priprema veganska hrana, koja je čak postala zastupljenija od tradicionalne - priča on.

Grašak, boranija, đuveč, prebranac, kupus... samo su neki od omiljenih izbora studenata vegana, a dijapazon je, kako je istakao Janković, širok.

- To su neka naša tradicionalna jela koja su se koristila od pamtiveka, pa onda možemo da pređemo na proso, sočivo, gulaš od pečuraka, ali i integralni pirinač sa bundevom. Svakoga dana je prisutno i voće i ono što bi od dezerta mogao da izdvojim do su knedle sa šljivama i kajsijom - naveo je.

Ipak, onima koji jedu mesu najomiljenije su šnicle na razne načine, a kako kaže Janković, začinjene pomfritom i knedlama sa kremom.

Zadovoljni hranom, ali nekima manjka

Studentima je svakog dana u toku nedelje na raspolaganju meni sa najmanje 5 jela za svaki obrok. Uz ručak i večeru dobija se salata, kao i poslastica ili nešto od voća, a sudeći po većini reakcija iz restorana svi dolaze srećni.

- Jako sam zadovoljan hranom. Kada se pogleda cena i to da uvek dobijamo sve sveže zaista je preukusno - kazao je jedan student.

Studentski dom Karaburma
Studentski dom Karaburmafoto: Novosti/Ž. Knežević

Leti sladoled, zimi puding i knedle

Devojkama se sviđa i to što se leti može dobiti sladoled, a kako kažu zimi posebno vole da pojedu puding ili knedle sa raznim nadevima.

- Lazanje su odlične, ali nama su knedle sa kremom i kajsijom omiljene, ali i sladoled leti kad dođemo sa ispita - rekle su.

Međutim, ima i onih koji smatraju da je hrana dobra, ali da je kako godina prolazi količina manja.

- U suštini sam zadovoljan, za tu cenu ovo je odlično, ali mi se čini da kako godina polazi dobijamo manje porcije - rekao je jedan od stanovnika doma na Karaburmi,

Ko ima pravo na ishranu

Hrana u studentskim menzama služi se na samouslužnim linijama u svih 14 restorana, a priprema se u sedam proizvodnih (Studentski grad, Karaburma, Kralj Aleksandar I, Voždovac, Rifat Burdžović, Košutnjak i Zemun), dok se u preostalih sedam (Patris Lumumba, Đušina, Obilićev venac, Mika Mitrović, Farmacija, Agronom i Glumac) hrana doprema iz najbližeg proizvodnog restorana, pa se oni, za razliku od proizvodnih, nazivaju distributivni restorani.

Pravo na ishranu u studentskim restoranima ostvaruju svi studenti koji su upisali tekuću školsku godinu na nekoj od visokoškolskih ustanova u Beogradu.

Studenti koji su upisali studijsku godinu na teret budžeta Republike Srbije ostvaruju pravo na ishranu po budžetskim cenama. Studenti koji sami finansiraju svoje školovanje mogu koristiti uslugu ishrane u studentskim restoranima po ekonomskim cenama

Studenti sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda takođe mogu koristiti sva tri obroka u studentskim restoranima, s tim što u toku meseca imaju pravo na ukupan broj obroka koliko aktuelni mesec ima dana – npr. u junu mogu da uplate ukupno 30 obroka, u maju 31 i slično, a sami biraju koliko će kojih obroka uplatiti, u zavisnosti od svojih potreba (to može biti 10 doručaka-10 ručka-10 večera ili npr. 30 ručka).

Menza
Menzafoto: Printscreen/RTS

Kako do obroka

Za ishranu u studentskim restoranima neophodno je da student poseduje studentsku karticu pomoću koje kupuje i koristi meni obroke. Prilikom kupovine, obroci se upisuju na čip kartice, a nakon preuzimanja obroka u studentskom restoranu, iskorišćeni obrok ispisuje se sa čipa kartice.

Meni obroci mogu se dopuniti na infokioscima ili na blagajnama studentskih domova i restorana. Uplaćeni obroci se tokom meseca mogu koristiti u bilo kom studentskom restoranu.

Pravilo je da se meni obroci kupuju po dekadama (10-20-30) zaključno sa dvadesetim u mesecu. Od dvadeset prvog, meni obroci se mogu kupovati pojedinačno, a od dvadeset sedmog u mesecu može se obaviti kupovina za naredni mesec.

Neiskorišćeni meni obroci ne mogu se preneti u naredni mesec. Na blagajnama restorana vrši se prodaja žetona za pribor za jelo.

Cene ishrane u studentskim restoranima

Posebno za studente koji su tekuću školsku godinu na nekoj od visokoškolskih ustanova u Srbiji upisali na budžetu, cene u studentskim restoranima su veoma pristupačne. Tako će oni na "budžetu" za sva tri obroka u toku dana izdvojiti samo 266 dinara, dok je za one koji su na samofinansiranju situacija skuplja, pa će im biti potrebno 680 dinara dnevno.

Budžetske cene

Doručak - 56 dinara

Ručak - 120 dinara

Večera - 90 dinara

Ekonomske cene

Doručak - 130 dinara

Ručak - 310 dinara

Večera - 240 dinara

Bonus video:

03:19

ČARI STUDENTSKOG ŽIVOTA: Od deljenja zajedničke SOBE do PRIJATELJSTVA za ceo život! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.